Net als in andere Europese landen is het mogelijk zich in een apotheek tegen COVID te laten vaccineren. Sophie De Buijl en Anne-Sophie Bauwens, twee apothekers, vertellen ons over hun ervaringen en waarom dit project een toegevoegde waarde heeft.
Sophie De Buijl, apotheker in Rebecq en vice-voorzitster van de Association des Unions des Pharmaciens (AUP), vertelt over de start van de vaccinatie in de Waalse apotheken. Sophie: “Na de geleidelijke sluiting van de Waalse vaccinatiecentra hebben sommige apotheken het overgenomen door een derde dosis (‘booster’) toe te dienen, of een vierde dosis bij immuungecompromitteerde of oudere patiënten. Deze apotheken werden geselecteerd zowel op basis van hun locatie als van het gekwalificeerd personeel dat een volledige opleiding had gevolgd in vaccinatie en reanimatie. Zesentwintig van hen verdeelden al vaccins aan artsen, de zogenaamde take away. Intussen zijn er nog eens 30 apotheken bijgekomen.”
Toegevoegde waarde
Anne-Sophie Bauwens, apotheker in La Bouverie (Henegouwen), neemt deel aan dit proefproject: “De patiënten waarderen de nabijheid en de gemoedelijkere, serenere sfeer in de apotheek in vergelijking met de vaccinatiecentra. Maar vooral de reactie van de artsen heeft me aangenaam verrast; zelfs oncologen bellen ons om een afspraak te maken voor hun patiënten! Sophie beaamt: “De patiënten zijn inderdaad opgetogen, want zij krijgen sneller een afspraak dan bij de dokter. Een ander voordeel is dat zij van begin tot eind door dezelfde mensen worden verzorgd en dat wij ook de tijd nemen om met hen te praten over hoe ze zich voelen. De artsen worden ontlast en appreciëren het. Ons doel is dan ook met hen samenwerken en zeker niet hun plaats innemen.”
Het beroep evolueert
Sophie: “Uiteraard dwingen we niemand om te vaccineren, maar het past in de evolutie van ons beroep om meer en meer deel uit te maken van de eerste lijn en de rol van de apotheker meer naar voren te schuiven, vooral in crisistijden. Het enige probleem vandaag is dat we de limiet bereikt hebben met het huidige leversysteem van de dosissen aan de 50 à 60 deelnemende apotheken. Momenteel zijn er onderhandelingen aan de gang tussen AViQ (Agence pour une Vie de Qualité) en de groothandelaars om de bevoorrading via hen te laten verlopen. Als dat lukt, dan kunnen alle apothekers die bereid zijn vaccinatie aan te bieden, de stap kunnen zetten.”
Na de eerste stress
Anne-Sophie: “Aangezien dit voor mij een nieuwe medische handeling was, was ik de eerste keer toch wat gespannen. Wat normaal is, denk ik. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want het went snel.
Sophie: “Omdat ik de opleiding gevolgd had lange tijd voor ik met vaccineren begon, heb ik een verpleegster, die in een vaccinatiecentrum werkt, gevraagd om bij de eerste injecties aanwezig te zijn om me op mijn gemak te stellen.”
Verspilling bij niet komen opdagen
Anne-Sophie: “Aangezien dit voor patiënten een gratis dienst is, laten veel mensen het ons niet weten als ze hun afspraak niet kunnen nakomen. Dat is niet alleen frustrerend, maar ook pure verspilling, omdat wij de nodige doses van tevoren klaarmaken en niet altijd tijdig een andere patiënt ter vervanging vinden.”
Enkele cijfers
Anne-Sophie vaccineerde zo’n 220 personen en Sophie 350 personen, respectievelijk sinds begin mei en eind juni, de take away door de artsen niet meegerekend. In totaal werden in Wallonië 6708 vaccins toegediend in apotheken (cijfers op 22/08/22), wat neerkomt op een derde van alle vaccins die in deze periode werden toegediend.
Advies aan collega’s
Een laatste advies voor apothekers die ook willen starten. Anne-Sophie: “Bied deze dienst niet elke dag aan, maar beperk je tot bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld één voormiddag en één namiddag”.
Sophie concludeert dat je het vooral alleen moet doen als je gemotiveerd bent om de bevolking van dienst te zijn, en als je zin hebt om te diversifiëren.
Hartelijk dank, dames, en veel succes verder!
Wie dit interview wil beluisteren als podcast, kan dat op ons Spotifykanaal Freddy Future Talks, wel enkel in het Frans.
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.