23 oktober 2024

Tijdswinst en efficiëntie dankzij vernieuwde e-form medicatienazicht

De e-form van de dienst Medicatienazicht werd recentelijk aangepast op basis van suggesties van apothekers. We laten Isabelle De Wulf, diensthoofd Wetenschappelijke Projecten, en een apotheker hierover aan het woord.

Isabelle De Wulf: “Er zijn eigenlijk drie redenen waarom we een eForm ontwikkelden, waarvan de belangrijkste is dat we de apothekers een ondersteuningstool wilden geven bij het uitvoeren van het  medicatienazicht. Zo hebben we in de e-form o.a. de GheOP3S-tool geïntegreerd, die een aantal geneesmiddelengebonden problemen automatisch detecteert en waarbij de apotheker moet beslissen of die al dan niet een probleem vormen. Daarnaast hebben we ook voorbeeldvragen toegevoegd om het gesprek vlot te laten verlopen en is de e-form bedoeld als hulp bij het aanmaken van het verplichte rapport naar de arts.

Wat is er precies veranderd?

Isabelle De Wulf: “De apotheker is ter hoogte van het tabblad ‘Gesprek en analyse’ niet langer verplicht om alle geneesmiddelen te overlopen in de lijst (aan de linkerkant). Hij dient enkel bij een geneesmiddel met een probleem dit te documenteren en te bewaren en kan dan gewoon overgaan naar de volgende stap. Bij de opmaak van het actieplan was het vaak verwarrend dat, als de apotheker geen interventie wou doen, hij dit toch diende aan te geven. Nu staat er standaard dat er geen interventie was en dat de apotheker de verantwoordelijke is. Wij hebben zelf de nieuwe e-form getest en het gaat echt sneller doordat je minder moet klikken.”

Wat is het verschil tussen valideren en afsluiten van de e-form? 

“Er blijkt nogal wat verwarring te zijn bij het beëindigen van een medicatienazicht. Als je het actieplan hebt afgerond en gevalideerd, kan je de pdf nog steeds raadplegen, maar niet meer aanpassen. Eigenlijk is dit de laatste stap, want je hoeft de e-form niet af te sluiten. Wij raadden daarom aan dit enkel te doen als je een nieuw medicatienazicht wilt opstarten voor diezelfde patiënt. Belangrijk om te weten is dat, als je de e-form toch wilt afsluiten, je eerst de pdf op je harde schijf moet bewaren. Zo niet, ben je de pdf onherroepelijk kwijt en kan je die nergens meer raadplegen.” 

Moet de e-form door iedereen ingevuld worden?

“Ja, toch wel. Deze verplichting laat ons toe belangrijke data te verzamelen in het kader van beroepsondersteuning en verantwoording van de vergoeding. Nu de e-form makkelijker in te vullen is, moet niemand nog twijfelen om die te gebruiken.”

Kunnen de apothekers nog bij jullie terecht met hun feedback?

“Absoluut! E-forms zijn de toekomst, dus ik roep alle apothekers op om ons constructieve feedback te geven, zodat we die kunnen gebruiken voor andere projecten. Sowieso blijven we dit najaar verder werken aan het optimaliseren en het aanpasbaar maken van het actieplan van deze e-form. In afwachting daarvan hebben we, op vraag van een aantal apothekers die soms vastliepen bij dit deel van de e-form, een document gemaakt met tips om het actieplan beter te presenteren naar de arts toe.” (Zie de Toolbox Medicatienazicht).

Camille Van Den Bossche Blog
Camille Van den Bossche, adjunct-apotheker bij apotheek Carpentier in Schoten aan het woord

“Ik was al snel overtuigd van de meerwaarde van de e-form. Tot hiertoe hebben we heel wat medicatienazichten gedaan en bij de voorbereiding van elk gesprek gebruik ik telkens de e-form. Ik druk vooraf het medicatieschema af, overloop de vragen van de e-form en vul de gegevens in die ik al ken. Daarna voeren we het gesprek aan tafel in een rustige ruimte zonder computer, zodat ik echt in gesprek kan gaan met de patiënt. Vaak vertelt de patiënt dan zaken die aan de balie minder snel aan bod komen. Het is ook handig dat je de e-form  kan opslaan, want na het gesprek voer ik alle bijkomende gegevens in.”

Isabelle De Wulf: “Tot eind september staat de teller bij FarmaFlux op 2989 ingegeven CNK-codes, dat is beduidend minder dan vorig jaar. We hopen dat meer apothekers deze dienst Medicatienazicht binnenkort zullen omarmen nu de eForm vereenvoudigd is, zodat we bij een volgende update een aanzienlijk groter aantal medicatienazichten kunnen aankondigen.”

 

 


Laatst gewijzigd op 23/10/2024

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.