Om de artsen en testcentra bij te springen met het testen van burgers op Covid, kunnen apothekers sinds 12 juli een sneltest uitvoeren in de apotheek. Onderstaande cijfers tonen dat dit nuttig is gebleken. Het afgelopen lange weekend braken de testcijfers alle records. Barbara Verboven, project manager Task Force Testing, licht het verloop van dit project toe.
Barbara: “Eigenlijk begon het allemaal met een pilootproject Testing voor symptomatische patiënten dat op 1 april startte in acht Brusselse apotheken. De apothekers volgden een opleiding om deze sneltesten te mogen uitvoeren en voor de patiënten was er een terugbetaling voorzien door het RIZIV. De resultaten logen er niet om : niet alleen bleken zestien procent van de geteste personen positief tegenover zeven à acht procent in testcentra, bovendien waren het vooral personen die we anders niet zouden bereikt hebben. Ann Herzeel van de Brusselse beroepsvereniging AVB-UVB hoopte dan ook dat de apotheker deze rol zou kunnen blijven spelen eens de testcentra afgebouwd worden.“
“Vanaf 12 juli worden apotheken ingeschakeld om asymptomatische reizigers en festivalgangers te testen, zodat zij met een gerust gemoed op reis kunnen vertrekken of een festival, event bijwonen. Hier gaat het om betalende testen. FarmaFlux ontwikkelde een registratieformulier voor deze sneltesten, waarvan de testresultaten naar Sciensano worden gestuurd om een certificaat aan te maken dat burgers in de Covid Safe app en op mijngezondheid.be kunnen downloaden. Omdat apothekers vaak geconfronteerd werden met burgers zonder rijksregisternummer, eID … die daardoor niet konden inloggen op de Belgische platformen met hun digitale sleutel om hun certificaat te ontvangen, konden apothekers vanaf 12 augustus dus ook burgers zonder rijksregisternummer of in noodsituaties (verlies van hun eID, bankkaart, pincode, …) testen en registeren met een unieke 16-cijferige code, de Covid-19 Test Prescription Code (CTPC).”
“Sinds 6 september kreeg een groep van 329 apotheken ook de toestemming om symptomatische patiënten te testen die geen huisarts hebben of niet naar een arts of testcentrum kunnen of willen gaan voor een test en intussen mogen sinds 1 november alle apothekers in België met de nodige opleiding symptomatische burgers en terugkerende reizigers testen. De apotheken zijn echter vrij om deze dienst al dan niet aan te bieden. Met het begin van de herfstvakantie was er een stormloop op de apotheken: vorige vrijdag en zaterdag werden 2 keer zoveel sneltesten uitgevoerd als gewoonlijk en op zondag 31 oktober en maandag 1 november zelfs tot 5 keer zoveel als op een andere zon- en feestdag.”
Onderstaande tabellen geven de evolutie weer van de asymptomatische testen waarbij het aantal testen het half miljoen overschrijdt en het aantal symptomatische testen, beide vanaf begin september.
Weer een mooi voorbeeld hoe de apotheker hoe langer hoe meer een rol van eerstelijns zorgverstrekker speelt dankzij innovatieve ontwikkelingen. De covidpandemie heeft de apotheker voorgoed op de zorgkaart geplaatst.
Laatst gewijzigd op 03/11/2021
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.