De hallucinante cijfers over het aantal Belgen die slaapmedicatie nemen, hebben begin dit jaar geleid tot het afbouwprogramma van benzo’s en Z-drugs in de apotheek (zie ook onze blog rond deze thematiek met slaapexperte Dr. Inge Declercq). Aanvankelijk ging het om een proefproject voor 600 à 900 patiënten voor een budget van 150.000 euro, dat echter al snel opgebruikt was. Daarom werd er meteen beslist om meer budget te voorzien. Eind oktober zijn meer dan 4500 patiënten bezig om samen met hun apotheker hun slaapmedicatie af te bouwen met behulp van een van de 3 stappenplannen (5, 7 of 10 stappen).
Van links naar rechts achteraan: Thibault Molleman, Claire Molleman, Ingrid De Coster van links naar rechts onderaan: Marie Lemey, Jolien Saelens en Louise de Brabant
Dat niemand zijn patiënten beter kent dan een apotheker, omdat zij/hij een vertrouwelijke band heeft met hen en dus de ideale persoon is om hen te begeleiden, blijkt duidelijk als we apotheker Ingrid De Coster van apotheek Molleman-De Coster uit Ruiselede aan de lijn hebben. Momenteel volgen ze maar liefst 9 patiënten op. Apotheker De Coster : “Een van hen werd doorverwezen door de huisarts, maar de 8 anderen hebben we zelf aangesproken. Sommigen hadden al zelf geprobeerd om hun slaapmedicatie af te bouwen door slechts een half pilletje te nemen, maar dat was niet echt gelukt.”
“Het probleem is dat de artsen niet altijd goed weten hoe het formulier van de overeenkomst tussen arts, patiënt en apotheker volledig correct in te vullen. Gelukkig wonen we hier in een dorp waar de artsen in een straal van 100m wonen, zodat onze zoon Thibaut, onze apotheekassistent, even tot bij hen kan gaan om het document te vervolledigen. Ook krijgen we vaak een voorschrift dat niet de volledige dosis aangeeft.”
“Momenteel zijn twee personen aan hun voorlaatste stap bezig, terwijl 2 anderen in hun laatste stap zijn en hun slaapmedicatie in 10 maanden hebben afgebouwd. Voor een van hen heeft de arts een placebo voorgeschreven met lactose met medeweten van de patiënt, omdat deze moeite had met het idee om geen pilletje meer te nemen.“
“We geven eigenlijk altijd tips mee aan iedereen die slaapmedicatie komt halen en knopen ook telkens een gesprek aan. Soms blijkt het iemand te zijn die tot ’s avonds laat koffie of cola drinkt en die raden we dan aan om cafeïnevrije koffie of frisdrank te drinken, omdat dit al een stukje kan helpen.“
“Het probleem blijft echter dat slaapmedicatie nog te gemakkelijk wordt voorgeschreven als een onschuldig slaappilletje en dat de patiënt onvoldoende uitleg krijgt over de bijwerkingen en het risico op verslaving. Dit is ook zo voor pijnmedicatie. Natuurlijk werkt een Tramadol sneller dan een paracetamol, maar als je een vlieg wilt doden, hoef je daarom geen bazooka te gebruiken, want met een vliegenmepper lukt het ook. Gelukkig is er dankzij de media-aandacht een grotere bewustwording bij alle betrokkenen.”
Tot slot geeft apotheker De Coster mee dat er tot nu toe niemand van hun patiënten uit het afbouwprogramma is gestapt. “We blijven natuurlijk ook daarna opvolgen en hebben al aangegeven dat als er problemen zijn, patiënten gerust bij ons terechtkunnen. Ten slotte zou het mooi zijn als alle apothekers elk 9 patiënten zouden begeleiden. Wat een groot verschil zouden we samen kunnen maken!”
Op de APBsite vind je naast de hoger vermelde tips een uitgebreide rubriek FAQ met o.a. een reeks vragen die we van collega’s kregen die het afbouwprogramma begeleiden.
Laatst gewijzigd op 10/11/2023
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.