08 oktober 2024

Slimme koelboxen voor vaccins

Tijdens de Covidcrisis werd pijnlijk duidelijk dat toegang tot vaccinatie niet vanzelfsprekend was overal ter wereld. Seppe Verdonck van IKIC Impact Ventures vertelt enthousiast hoe hun slimme koelboxen daar verandering in kunnen brengen.

Seppe Verdonck is Innovatie en operationeel manager bij IKIC impact Ventures, een Belgische start-up. Het bedrijf zoekt bij ondernemingen in België en Europa naar interessante technologieën die een positieve maatschappelijke impact kunnen genereren, in lijn met de Sustainable Development Goals van de VN. Zo verkreeg IKIC een impactlicentie van de Colruytgroep op een innovatieve technologie die de koudeketen garandeert tussen hun magazijn en hun afhaalpunten.

Last mile

Seppe Verdonck: “Bij Collect&Go gebruiken ze gewone vrachtwagens waarin slimme koelboxen worden geplaatst die producten langdurig koel houden, en die eigenlijk perfect zijn voor het vervoer van vaccins en medicijnen. Vandaag de dag gaan veel temperatuurgevoelige vaccins en medicijnen verloren door temperatuurschommelingen, vooral in de last mile van de koude keten – tot wel 37% in lage- en middeninkomenslanden en 14% in hoge-inkomenslanden.”

Duurzame boxen

We hebben 3 types koelboxen ontwikkeld die uit duurzaam recycleerbaar materiaal gemaakt zijn en een levensduur van 5 jaar hebben. De IKIC Green, uitvoerig getest in Zuid-Afrika, kan ook in België gebruikt worden om medicijnen en vaccins gekoeld van het magazijn naar de apotheek of het ziekenhuis te transporteren om daar tot 48 uur tussen de 2 en de 8 graden gecontroleerd koud te houden.

 2

Deze koelboxen zijn modulair, wat betekent dat we op basis van de transportduur bepalen hoeveel thermostatische batterijen we erin moeten plaatsen. Zo nemen we precies genoeg koelcapaciteit mee en vermijden onnodig extra gewicht. Met binnen- en buitensensoren meten we de temperatuur en dankzij een slim algoritme kunnen we inschatten hoe lang een box nog koud blijft. Als de koelbatterij aan vervanging toe is, meldt een notificatie in de app dit."

IoT-technologie bij 43°C

De IKIC Outreach is ontwikkeld om vaccins op temperatuur te houden bij mobiele vaccinatiecampagnes in moeilijk bereikbare gebieden waar elektriciteit of de nodige infrastructuur ontbreekt. In deze koelbox blijven vaccins en medicijnen tot 10 dagen koud bij een buitentemperatuur van 43 graden. Deze box, die op de rug kan gedragen worden of als een trolley voortbewogen, is uitgerust met geavanceerde IoT-technologie (GPS-locatie, slim slot met authenticatie, simkaart om de data naar de cloud op te laden – als er een netwerk beschikbaar is –, buzzer bij te lang openstaan). De persoon die deze box transporteert, kan zelf via een schermpje en enkele bedieningsknoppen de temperatuur controleren. Ook vanop afstand kan de coördinator van de vaccinatiecampagne de status van de box nagaan en zien waar deze zich bevindt.

Whats App Image 2024 07 22 at 19.31.22 0e388822

In Afrika werken we met een viertal franchisenemers die door ons opgeleid worden en die de verdeling van de boxen doen naast de opleiding van de mensen ter plaatse. Zij doen ook de monitoring van de vaccinatiecampagne en bieden lokaal de nodige support aan organisaties die vaccins toedienen in het veld, zoals bv. het Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen of UNICEF.”

Data

Ons ultieme doel is om met behulp van data collection (via ons IoT-systeem en inventory management) aan te tonen dat we met deze carriers mensen in afgelegen gebieden kwalitatieve gezondheidszorg kunnen aanbieden. Momenteel weten we immers (té) weinig over wat er eigenlijk gebeurt eens de vaccins ter plaatse zijn. Een prototype van deze box zullen we dit najaar uittesten in Benin en in Kenia, zodat we eind 2024 een finaal product kunnen opleveren.”

Vaccinvervoer via drones

Het derde type koelbox is de IKIC Autonomy die nog in de conceptfase is. Deze box zal tot twee weken de koudeketen garanderen en zou dus enerzijds als koelkast kunnen dienen voor een apotheek in een gebied zonder betrouwbare stroomvoorziening, en anderzijds, dankzij IoT, een beacon signaal kunnen sturen naar een centrale dispatch om aan te geven dat er op die locatie koelcapaciteit beschikbaar is. Met behulp van drones zouden de vaccins dan naar deze moeilijk bereikbare gebieden kunnen vervoerd worden en veilig worden opgeslagen tot ze worden toegediend. 

Seppe besluit dat het monitoren van het hele traject van het vaccinvervoer met behulp van sensoren niet alleen in Afrika belangrijk is, maar ook hier. Vaak wordt de temperatuur enkel bij aflevering gecontroleerd, terwijl we niet altijd weten of de koudeketen onderweg niet onderbroken werd. “We hopen dan ook met onze IKIC Green hiervoor een betaalbare oplossing aan te bieden.“

 

 


Laatst gewijzigd op 08/10/2024

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.