04 september 2024

PopVax, een handige sensibiliseringstool voor vaccinatie

De najaarsvaccinatie staat in de startblokken. FarmaFlux heeft de pop-up, PopVax, wat aangepast en we rekenen opnieuw op de officina-apothekers om de risicopatiënten te sensibiliseren voor een covid-en /of griepvaccin.

Omdat vaccinatie nog steeds de beste manier is om zich te beschermen tegen ernstige complicaties en hospitalisatie, blijft het zo belangrijk om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te behalen. Vlaanderen is zelfs heel ambitieus en streeft naar een griepvaccinatiegraad van 90 % bij de 65-plussers.

Als meest toegankelijke en laagdrempelige zorgverstrekker ben jij als apotheker de aangewezen persoon om patiënten aan te zetten zich te laten vaccineren. Net zoals vorig seizoen kan PopVax je hierbij ondersteunen met een pop-up in je software (Farmad gebruikt een eigen sensibiliserings-systeem). PopVax is een handig hulpmiddel om risicopatiënten voor griep en covid te identificeren op basis van hun medicatiehistoriek. Zo gaan jongeren met onderliggende aandoeningen bijvoorbeeld, minder vaak naar de (huis)arts en weten ze dikwijls zelf niet dat ze in aanmerking komen voor griepvaccinatie, maar het is een doelgroep die meestal wel openstaat voor vaccinatie in de apotheek.   

Vereenvoudiging

We vernamen dat heel wat collega’s vorig jaar de PopVax niet hebben gebruikt door de functie uit te schakelen, omdat ze de pop-up te opdringerig vonden en het hen te veel registratiedruk oplegde. FarmaFlux heeft deze feedback gedeeld met de softwarehuizen en voorgesteld om alleen een visueel icoontje te tonen dat aangeeft dat de persoon die voor je staat in aanmerking komt voor vaccinatie, voor de rest beslis je zelf of je al dan niet een gesprek aangaat.

Verschillende opties

Als je de patiënt aanspreekt, kan je in de pop-up verschillende opties aanduiden (zie afbeelding hieronder): 

  • reservatie/afspraak covid en/of griep : hierdoor verschijnt de pop-up niet meer bij een volgend bezoek
  • de patiënt werd elders gevaccineerd (op het werk, bij huisarts): hierdoor verschijnt de pop-up niet meer bij een volgend bezoek
  • de patiënt weigert vaccin : je duidt aan dat je de pop-up niet meer wenst te zien bij een volgend bezoek
  • Later : je krijgt de pop-up bij een later bezoek nog eens te zien. 

Popvax Nl

Reserverings-CNK’s 

Nieuw zijn de reservering CNK-codes voor griep- en covid-vaccins. We raden aan om er zoveel mogelijk gebruik van te maken, want als je deze CNK-codes invoert, zal de pop-up niet meer automatisch verschijnen. Het gaat om volgende codes:  

  • 5520580: Reservatie/Afspraak vaccinatie Griep 
  • 5522172: Reservatie/Afspraak vaccinatie Covid 

Ondersteunende tool

PopVax is allerminst een controlemiddel, maar wel een ondersteunende tool om daadkrachtig te sensibiliseren. Weet ook dat het griepvaccin sowieso voor iedereen vanaf 50 jaar wordt terugbetaald. 

Ten slotte nog dit, de Hoge Gezondheidsraad beveelt opnieuw aan om – indien mogelijk – beide vaccins samen toe te dienen, omdat de doelgroepen sterk overlappen. Het volledig advies vind je hier samen met de volledige handleiding van de PopVax.

 


Laatst gewijzigd op 04/09/2024

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.