Het jaar 2020 is al een eind gevorderd, tijd om eens terug te blikken op het jaarlijkse Europese gezondheidsonderzoek 2019 waaruit duidelijk blijkt dat IT-security overal een topprioriteit is. Dit onderzoek toont jammer genoeg geen cijfers voor België.
Goed nieuws dus dat IT-security bovenaan de agenda staat in alle Europese landen. Wel zien we er accentverschillen zijn: in Duitsland (54%) en het VK (37%) leggen ze meer de nadruk op de implementatie van het elektronisch medisch dossier (EMR), terwijl in Italië (47%), Nederland (39%) en de Scandinavische landen (34%) de aandacht gaat naar het bevorderen van de toegang tot medische informatie voor patiënten. De grootste uitdaging waar zorgverstrekkers in de meeste landen mee geconfronteerd worden, is de financiering van eHealth diensten, naast het vinden van voldoende geschoold personeel (Duitsland), een gebrek aan politieke daadkracht (Italië) of de weerstand van het medisch korps (Oostenrijk).
De eHealth trends zijn net als de vorige jaren: personalised medicine, het EMR, uitwisseling van gezondheidsinfo tussen providers, AI, met bijkomend het toenemend belang van telemedicine diensten, die gebruikmaken van videoconferentie. Ook de eigen (owned) patiëntendossiers staan hoog op de agenda, behalve in Scandinavië omdat ze daar al een feit zijn. Net als in Scandinavië zijn ook in Nederland maar liefst 91% van de patiëntendossiers al gedigitaliseerd, terwijl het Europese gemiddelde op 78%, ligt, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.
Denemarken heeft zich van de eerste plaats laten duwen door Estland dat nu de leider is in eHealth innovatie. De top 5 bestaat verder uit Finland, Zweden en Nederland. Er is een grote kloof tussen de andere landen en deze kopgroep, waarbij opvalt dat de zorgverstrekkers uit het VK, Italië en Spanje een betere indruk hebben van de eHealth verwezenlijkingen van hun land dan in werkelijkheid het geval is.
Het volledige rapport vind je hier.
Laatst gewijzigd op 21/02/2020
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.