In april 2024 ging de dienst GGG COPD van start in de apotheek, met als doel patiënten te begeleiden bij het correct gebruik van hun medicatie. Dit gebeurt via een informatief en een opvolgingsgesprek, waarbij patiënten ook meer inzicht krijgen in hun aandoening en behandeling. Een goede opvolging kan immers de voortgang van de ziekte vertragen en de symptomen en levenskwaliteit van de patiënt met COPD verbeteren.
Van de start tot eind januari 2025 werden zo’n 3700 eerste gesprekken en ongeveer 330 tweede gesprekken gevoerd.
Zowel het verzoek van het RIZIV om apothekers aan te moedigen hun gesprek zo goed mogelijk te documenteren als de behoefte aan digitale ondersteuning van de apothekers leidden tot de ontwikkeling van een eForm. Met de lessons learned van de eForm voor de dienst Medicatienazicht ontwikkelde FarmaFlux een mockup, een visuele simulatie van de COPD eForm.
Lena Vandersteen, Apotheker-Expert bij de Dienst Wetenschappelijke Projecten van APB: “We organiseerden een ronde tafel en toonden deze mockup aan een aantal apothekers die reeds actief GGG COPD uitvoerden met de vraag of deze eForm een hulpmiddel zou zijn voor hen. Rekening houdend met hun feedback gingen de IT-ers bij FarmaFlux daarna aan de slag met de ontwikkeling ervan.”
Resultaat : een compacte, gebruiksvriendelijke en intuïtieve tool die de apotheker ondersteunt tijdens de gesprekken, de zorgkwaliteit verbetert en het administratieve werk vermindert.
Na afronding van de ontwikkeling van de eForm ontvingen de softwarehuizen instructies om deze in hun softwarepakket te integreren. Hierdoor konden enkele apothekers de gebruiksvriendelijkheid en volledigheid van de geneesmiddelenlijst alvast testen en feedback geven, met als doel de eForm tot een zo praktisch mogelijke tool te maken.
Begin maart bracht FarmaFlux dan proactief alles in gereedheid voor alle apotheken om toegang te hebben tot de eForm. Deze bestaat uit 2 tabbladen, een voor elk gesprek. Bovenaan staan de identificatiegegevens van de patiënt en zijn/haar medicatiehistoriek. Daardoor heeft de apotheker in één oogopslag een overzicht van alle afleveringen van de laatste 12 maanden van de relevante COPD-medicatie. Praktisch is dat deze historiek wordt geactualiseerd bij het heropenen van de e-form. De tabbladen zijn opgedeeld in 3 thema’s die de apotheker met de patiënt overloopt: aandoening en symptomen, medicamenteuze behandeling; en vaccinatie en niet-medicamenteuze behandeling. Voor elk thema kan je op eenvoudige wijze de vastgestelde problemen/observaties registreren, alsook aanduiden welke informatie je wenst te hernemen in een gepersonaliseerde folder en welke interventies je voorstelt.
Het is de bedoeling dat deze eForm een nieuwe impuls, een" tweede adem" geeft aan het GGG COPD.
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.