Een Farmaceutisch Medicatieschema (FMS) is een digitaal medicatieschema dat uitsluitend door de huisapotheker kan opgesteld en aangepast worden, dit in tegenstelling tot het gedeeld medicatieschema. Het FMS wordt gedeeld met patiënten en andere zorgverstrekkers zoals artsen en ziekenhuispersoneel via de patiëntenportalen aangeboden door de ziekenhuisnetwerken in België: COZO, RSB, RSW en VZN-KUL.
Een up-to-date medicatieschema voor alle chronische patiënten die een huisapotheker hebben om deze service op een kwalitatieve en uniforme manier aan te bieden.
Barbara Verboven (L op foto), Project Manager bij APB, faciliteerde de voorbije maanden de integratie van het FMS bij de verschillende ziekenhuisnetwerken en bezocht een aantal apotheken om te kijken op welke manier het FMS praktisch geïmplementeerd is in de verschillende apotheeksoftwarepakketten. De volgende stap is een duidelijke communicatie naar de apotheeksector van hoe het FMS kan opgeladen worden vanuit elk softwarepakket en vervolgens hoe het kan geraadpleegd worden door de huisapotheker zelf, collega apothekers, andere zorgverstrekkers en de patiënt zelf.
Sophie Hayez (R op foto), apotheker-titularis in Braine-le-Comte, ging enthousiast in op het verzoek om deel te nemen als testapotheek voor het delen van het farmaceutisch medicatieschema met andere zorgprofessionals. "Ons beroep evolueert snel en ik ben erg geïnteresseerd in farmaceutische zorg, zoals het medicatieschema en medication review. Het is belangrijk om betrokken te zijn bij de testfases, zodat we vooruitgang kunnen boeken en direct kunnen communiceren met artsen via de platforms die beschikbaar zijn voor apothekers.”
Samenwerken aan een eenduidige visie zal een echte toegevoegde waarde betekenen en een veiligheidsgarantie voor patiƫnten.
"Bovendien bouwen we ook een vertrouwensrelatie op met de patiënt, omdat ze zien dat we in hen geïnteresseerd zijn door een gepersonaliseerd medicatieschema op te stellen. Als de patiënt zijn behandeling kent en dit kort kan toelichten, duurt het opmaken van een schema niet lang en doe ik het meteen. Bij het invoeren van een medicatieschema met veel verschillende geneesmiddelen wordt het echter moeilijk, omdat het meer tijd vergt en de patiënt niet altijd de mogelijkheid heeft om te wachten. In dat geval geef ik ze alvast een brochure en vraag ik terug te komen met hun medicatielijst, zodat ik het invoeren kan uitstellen."
"Ik zou graag willen dat de software wat interactiever is, want het bijhouden van het schema is complexer dan het initieel opmaken ervan. Als het erg druk is in de apotheek, kan ik het me niet veroorloven om vijf minuten te nemen voor een update. Het zou makkelijker zijn als tijdelijke geneesmiddelen automatisch worden toegevoegd wanneer het etiket van de posologie wordt gecodeerd, zodat ik alleen hoef te valideren of ze in het schema moeten worden opgenomen. Het grootste obstakel is dat de apotheeksoftware niet up-to-date is. Op dit moment vertrekken patiënten nog steeds met een papier dat gemakkelijk zoekraakt, maar hier zou het FMS een oplossing bieden, zodat patiënt en zorgverstrekkers via de verschillende metahubs dit FMS zien. Het zou een droom zijn dat de interface van de software uniform is voor de verschillende zorgverleners. Gezien de grote diversiteit van de softwarepakketten van de diverse zorgverstrekkers is dit helaas niet realiseerbaar op korte termijn. Met het FMS bereiken wel dat er één schema is door één apotheker opgemaakt voor de patiënt dat door iedereen kan geraadpleegd worden.”
Dr. Thierry Klein, hoofd medische informatie bij CHR Haute Senne, nam ook deel aan de tests. "Na toestemming van de patiënt heb ik een nood therapeutische relatie tot stand gebracht met behulp van het invoeren van het nummer van de identiteitskaart en het rijksregisternummer. De twee soorten medicatieschema's, VIDIS (algemeen gedeeld medicatieschema) en het farmaceutisch medicatieschema (van apotheken), bestaan naast elkaar en zijn toegankelijk via de patiëntportalen (RSW, RSB, COZO, NexUzHealth). Via onze ziekenhuissoftware Omnipro kunnen we ook de link maken en het FMS raadplegen. Het is een voordeel voor artsen en patiënten om de twee schema’s te kunnen vergelijken. APB heeft via FarmaFlux geïnvesteerd in deze ontwikkeling en zowel ik als mijn collega's in de regio zijn erg enthousiast."
Dit systeem betekent een grote stap voorwaarts in de betrouwbaarheid van het medicatieschema, omdat als je vanuit het ziekenhuis zo’n FMS ziet, je weet dat dit aangemaakt is door de huisapotheker die ertoe verplicht is het schema op te maken en up-to-date te houden.
Laatst gewijzigd op 22/11/2023
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.