AI , AR ,VR… ze slaan ons ermee om de oren met allerlei afkortingen waar we soms niet meer wijs uit raken (n.v.d.r. deze afkortingen staan voor Artificiële intelligentie Augmented Reality en Virtual Reality).
FarmaFlux brengt de komende weken een mini serie over Artificiële of Kunstmatige intelligentie : wat is het en hoe wordt het toegepast in de gezondheidszorg en tot slot ook wat deskundig advies van techneut/expert Alain.
Tik ‘Artificiële intelligentie definitie’ in op je browser en je hebt meteen duizenden zoekresultaten. Eenvoudig gezegd is AI de wetenschap die zich bezighoudt met het leren van vaardigheden aan computers waarvoor in feite menselijke intelligentie is vereist.Andreas Kaplan en Michael Haenlein onderscheiden drie AI-systemen (zie afbeelding) [1] : analytische (ANI), mens-geïnspireerde (AGI) en vermenselijkte artificiële intelligentie (ASI), waarbij ANI bijvoorbeeld Siri in staat stelt je stem te herkennen en in functie daarvan te handelen, terwijl AGI Siri als een menselijke robot koffie laat zetten ! Dit systeem is o.a. in staat autonoom problemen op te lossen voor taken waarvoor ze nooit ontworpen waren. Bij ASI zou Siri zelfs een supermens worden ! Maar zo’n vaart loopt het voorlopig nog niet. Momenteel wordt er vooruitgang geboekt op het vlak van het herkennen en nabootsen van menselijke activiteiten (cognitieve en emotionele intelligentie), maar systemen die zelfbewust zijn ook in hun relaties met anderen (sociale intelligentie) bestaan nog (lang) niet. De robot Sophia lijkt anders al goed op weg om een échte superwoman te worden.
Je vraagt je misschien af waarom AI ineens zo populair is. Wel zonder zouden we bijvoorbeeld niet in staat zijn relevante informatie te halen uit de big data die we met zijn allen creëren en kopiëren – tegen 2020 zou dat jaarlijks maar liefst 44 triljoen (= 1018 ) gigabytes zijn !! (Bron : The Medical Futurist, A guide to AI in healthcare). Ook wij apothekers genereren continu data. Denk maar aan de 80 miljoen voorschriften die per jaar verwerkt worden en zo gauw de dematerialisering een feit is, worden dit er nog een boel meer vermits 1 geneesmiddel dan gelijk is aan 1 voorschrift.
Ben je nog niet helemaal mee met AI? Dan ben je “normaal” blijkt uit dit filmpje.
[1] Andreas KAPLAN en Michael HAENLEIN, Siri, Siri , in my hand: Who’s the fairest in the land? On the interpretations, illustrations, and implications of artificial intelligence. Business Horizons, Vol. 62, Issue 1 – January-February 2019 , p. 15-25. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0007681318301393
Laatst gewijzigd op 06/03/2019
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.