Het Leidse bedrijf Doser medical ontwierp een “Nespressoapparaat” met cartridges waarmee je op maat gemaakte tabletten kan printen. Compounding op zijn best. Bovendien zit er ook een mooie filosofie achter in de zin van samenwerking en duurzaamheid, thema’s die ook hier in België aan de orde zijn. Aan het woord komen Arjan van Unen, medeoprichter van Doser en al jaren bezig met 3D-printing en Arian Khoshchin, industrieapotheker van opleiding en Chief community adviseur, beiden klaar om de markt van de bereidingsapotheek te ‘veroveren’.
Arjan van Unen: “We hebben uitgebreid samengewerkt met de Universiteit van Leiden die een klinische studie deed van onze 3D geprinte tabletten en aantoonde dat ze bio-equivalent zijn met traditioneel geperste tabletten en voldoen aan de Europese farmacopee eisen. Wij printen met Semi Solid Extrusion, de best schaalbare en toepasbare techniek voor de apotheker, gezien de lage temperatuur waarop je print, die de chemische samenstelling van de medicijnen niet aantast. Bovendien is deze techniek een stuk eenvoudiger dan de FDM. (1) In feite wordt een soort vetachtig materiaal verwarmd en opgetrokken in de cartridge, net zoals je een tube vult met zalf. Iedere bereidingsapotheker kan dus makkelijk zelf een cartridge vullen en In de printer plaatsen, terwijl het bij FDM gebruikte materiaal (filament) moeilijk te fabriceren, te transporteren en te bewaren is.”
(1) FDM = Fused Deposition Modeling, andere 3D-printtechniek (zie ook onze blog).
Niet alleen is de Doser X1 printer heel gebruiksvriendelijk en makkelijk te onderhouden, maar hij komt ook tegemoet aan de behoefte van apothekers om meer en meer samen te werken en kennis te delen om een betere zorg te bieden. Arjan: “Als apotheker waar ook ter wereld kan je helpen om de printer breder inzetbaar te maken door na te denken over ontwikkelmogelijkheden en je kennis In de cartridge te stoppen, die wij dan beschikbaar maken voor andere apothekers. Aan iedereen die bijdraagt aan dit ecosysteem, geven wij royalties op het moment dat hun formulering door anderen gebruikt wordt.” Arian Khoshchin : “Apothekers kunnen dus voor elkaar formuleringen ontwikkelen, Custom Batches produceren (een vorm van uitbesteding) en die verkopen aan retail apothekers en ten slotte ook voorgevulde cartridges verkopen aan andere apothekers die een DoserX1 printer hebben.”
Op donderdag 16 november hebben Belgische apothekers de kans om zich voor € 100 ook in te schrijven op de preorder lijst, die de volgorde bepaalt waarin de printers wereldwijd zullen geleverd worden. En je hebt ook ineens toegang tot het hierboven toegelichte ecosysteem, waar apothekers kunnen samenwerken binnen de community. Eens het systeem uitgerold wordt in Q3, betaal je een maandelijks bedrag van € 1500, volledig onderhoud en service inbegrepen (een soort leasecontract) en is er ook een afnameverplichting.
Arjan: “In Nederland zijn de eerste printers geïnstalleerd en zijn we de processen aan het finetunen, zodat begin 2024 de eerste patiënten hun geprinte geneesmiddelen krijgen.”
Als dichte buren willen we wat zal kunnen in Nederland ook mogelijk maken voor de Belgische apothekers en patiƫnten. (Arian)
Om mee te surfen op deze gebruiksvriendelijke en ecologische innovatie kunnen bijvoorbeeld een viertal apotheken samenwerken en één bereidingsapotheek inrichten waar ze hun geneesmiddelen printen op dezelfde printer en op die manier de kosten delen. Dit is niet alleen economisch interessant, maar kadert ook binnen de duurzame apotheek van de toekomst waar geneesmiddelen meer en meer op maat geprint worden en we het terugbrengen van massa’s niet gebruikte geneesmiddelen een halt toeroepen.
Geïnteresseerde apothekers kunnen contact opnemen voor meer informatie over deze printer via arian.khoshchin@dosermedical.com. Tijdens de pre-order periode is er geen afnameverplichting. Pas bij allocatie van een printer en het tekenen van een leasecontract, is er een afnameplicht. Tot die tijd is het vrijblijvend.
In dit filmpje zie je de printer in actie.
Volg de verdere ontwikkelingen op de LinkedIn pagina van Doser.
Laatst gewijzigd op 15/11/2023
Volg ons op...
Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.